onsdag 2. mai 2012

Lyd og bildeopptak i norsk rett

Et demokrati er blant annet bygget opp på en tillit til rettsystemet og at det som foregår i en norsk rett både er åpent og etterprøvbar for samfunnet som helhet. Derfor er det viktig at det faktisk er mulig å gå tilbake i en sak å se hvordan rettsforhandlingene foregikk, hvem som sa hva og at alle parter gjorde sin jobb utfra de beste intensjoner. Det er i liten grad mulig i dag siden det ikke er noen ordning for lyd og bildeopptak av rettsaken.

Det betyr at alt man har å feste lit til er rettsboken som dommeren fører, samt subjektive forklaringer fra partene i saken. En rettsbok gir meget begrenset informasjon og gjengir på ingen måte verken tiltalte eller vitnes forklaring, eller bevisførselen på et detaljnivå. Dermed er muligheten for å etterprøve det som skjedde i retten liten og man vil ofte komme opp i situasjoner der ord står mot ord, og det er meget uheldig sett fra et rettsikkerhetsståsted.



Denne debatten har foregått lenge, og det har heller ikke manglet på forslag om å innføre opptak fra rettsforhandlingene. Begge utvalgene etter de største rettsskandalene i norsk historie, Liland og Moen-sakene, har konkludert med at det ville vært viktig å ha lydopptak av rettsforhandlingene i forbindelse med å avdekke justismord:

" - Den umiddelbare fordel ved lydopptak av de forklaringer som tiltalte og vitner gir under hovedforhandlingen, ligger i at man dermed i ettertid har et autentisk bevis for hva som ble forklart. Dette vil igjen gi domstolene et sikrere grunnlag å bygge på når det senere skal tas stilling til om gjenopptakelse av straffesaken skal tillates." Link

Moen utvalget tar også for seg at det er betydningsfullt for å avdekke eventuelle kritikkverdige forhold rundt de profesjonelle aktørene i straffesaken:

" - Lydbåndopptak vil også kunne ha stor betydning for å vurdere ulike aktørers atferd. Flere av de personene utvalget har snakket med, har reist kritikk mot begge lagmennenes administrering av sakene. Utvalget har ikke hatt tilstrekkelige opplysninger til å ta stilling til om det var grunnlag for kritikken. Dette er uheldig både fordi kritikkverdig atferd fra dommere kan unndras fra evaluering, men også fordi uberettiget kritikk mot dommerne kan bli stående uimotsagt." Link

Det er et meget viktig poeng, for det er viktig at man faktisk har kontroll med både aktorat, dommere og forsvarere og ser til at de faktisk gjør den jobben de er satt til på en god måte. En ordning med lyd og bildeopptak vil også ha en preventiv effekt, for når aktørene vet at deres jobb i retten kan etterprøves så vil det gi et intensiv til å opptre korrekt. Det samme gjelder for vitner, det vil øke terskelen for å vitne falskt eller å bli presset til å utlegge mer enn det faktisk er grunnlag for.

Det ble også gjennomført en prøveordning med dette, som ble avsluttet i 2001, uten å bli videreført. Evalueringen var entydig positiv og slo fast: " Bruken av opptakene vil ganske sikkert øke dersom ordningen blir permanent. Dette vil på lengre sikt kunne styrke rettssikkerheten og øke rettsapparatets legitimitet. Evaluators konklusjon er derfor at lydopptak bør innføres som en permanent ordning i straffesaker." Link

Det er både trist og kritikkverdig at vi et tiår senere fortsatt ikke har fått innført lyd og bildeopptak i norsk rett, det har vært både rapporter og prøveordninger og det entydige rådet er at det er et godt og viktig tiltak for både legimiteten til retten og at rettsikkerheten blir ivaretatt. Det er viktig at justisministeren samt justispolitikerne på Stortinget nå tar tak i saken slik at vi får fortgang i det, for det er et demokratisk problem når en rettsprosess ikke er etterprøvbar for samfunnet og det er grunn til å tro at det kunne avdekket både flere justismord, falske vitneforklaringer og kritikkverdig og mulig lovstridige handlinger fra rettens aktører.

Vi ønsker derfor krav om lyd og bildeopptak fra alle rettsforhandlinger, selvom det viktigste er i straffesaker så kan også sivilrettslige saker være av så stor betydning for de involverte parter at det er naturlig at også disse blir underlagt samme regelverk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar