mandag 21. mai 2012

Farlig forslag om hatefulle ytringer

Høyre får sannsynligvis i dag vedtatt i Stortinget at regjeringen skal kartlegge hatefulle ytringer på internett. Høyre har også foreslått at regjeringen skal bevilge skattepenger til frivillige organisasjoner for å argumentere mot hatefulle meninger. Forslagene er problematisk prinsippielt og vil heller ikke fungere etter intensjonene.

Hele forslaget kan leses her.

Det er opplagt at det fins hatefulle meninger på internett, men hvilke meninger som er hatefulle kommer an på øyet som ser. Det naturlige er at det mediumet der meningen blir ytret avgjør om ytringen er innenfor de etiske grenser de setter, og så er det viktig med et mangfold av arenaer på nett til samfunnsdebatt slik at vi ikke får en konform og samlet enighet om hvilke meninger som er akseptable. Det er denne konformiteten som vil øke med Høyres forslag, for å kartlegge hatefull meninger så må man først avgjøre hva en hatefull mening er. Det er uheldig at staten skal sitte å verdifastsette meninger, at noen meninger er gode og andre hatefulle.




Så er tanken til Høyre at det skal bevilges skattepenger for å gå i mot det som blir vedtatt som hatefulle ytringer, og det er ikke historisk sett noen ny tankegang at staten bruker fellesskapet sine ressurser på å drive propaganda for det makthaverne til en hver tid måtte mene. For oss er det en uheldig sammenblanding mellom det som er statens rolle, og det som er politiske partier og organisasjoner sin oppgave. For om Rød Ungdom og Frelsesarmeen søker om de samme pengene for å ytre seg i mot hatefulle meninger, så er det opplagt at de både vil argumentere på forskjellige måter og bruke forskjellige virkemidler for å fremme sine holdninger. Og så vil enkelte kunne hevde at Rød Ungdom står for hatefulle meninger siden de ønsker kommunistisk revolusjon eller at Frelsesarmeen er hatefull på grunn av deres holdning til homofile. Så det blir nærmest et spørsmål om hvem som skal kaste første steinen i et glasshus.

Og hvordan vil de miljøene som får stemplet på at deres meninger er hatefulle reagere? Vi mistenker sterkt at det vil være med på å øke konfliktnivået og de som allerede er i kraftig opposisjon til flertallets meninger vil se det som nok et angrep og at selv deres egne skattepenger skal brukes til å bekjempe deres meninger. Det er utvilsomt at mange med meninger som skiller seg kraftig ut fra det som er allment akseptert i samfunnet i etterkant av 22.juli føler seg jaktet på. Vi har tidligere omtalt angiversystemet regjeringen har satt til verke og at PST nå ønsker å pålegge lagring av IP-adresser i nettdebatter - noe som vil medføre en politisk overvåkning - og dette forslaget fra Høyre går opplagt i samme retning.

Ytringsfrihet er ikke bare viktig som en grunnleggende menneskerettighet, den er også viktig som en sikkerhetventil - mennesker som føler de får sagt sin mening og blir lyttet til vil ikke ha behov til å gjennomføre ekstreme handlinger for verken å få utløp for sinne eller av behov for oppmerksomhet. Når myndighetene gjør det vanskelig for enkelte å bruke sin ytringsfrihet på en meningsfull måte så vil det føre til mer ekstremisme og større konflikter, altså stikk i strid med politikernes intensjoner. Vi håper Storting og regjering tenker seg om en gang til før de beveger seg fremover med slike problematiske forslag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar