torsdag 10. mai 2012

Tramp, Tramp på en ungdom

I dag vedtar Stortinget at Ungdom ikke har samme rettigheter som resten av befolkningen, de gjør det gjennom at skoleelever kan bli utsatt for narkotikarazzia med hund på skolen selvom det er brudd både på norsk lov og på grunnleggende menneskerettigheter. Bare Venstre har signalisert at de vil stemme i mot forslaget, og det er veldig skuffende at resten av Stortinget velger å trampe på ungdoms personvern og integritet.

Jon Wessel-Aas gikk igjennom dette juridisk og slo fast at det er brudd på norsk lov, FNs barnekonvensjon og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen å gjennomføre slike aksjoner. Stortingets vedtak der de ber regjeringen "sikre at politiet har adgang til å gjennomføre forebyggende tiltak med bruk av narkotikahund, herunder på skoler" er dermed en innstilling på lovbrudd og det blir spennende å se hvilke lovendringer regjeringen vil måtte fremme for å følge opp Stortingets vedtak. Det er også verd å merke seg at de ikke begrenser det til skoler, og det vil sannsynligvis bety at så lenge man bruker ordet forebyggende så kan politiet gå til narkotikarazzia mot ungdom når som helst (private sammenkomster, kultur og idrettsarrangementer osv). I møte med politi så er ungdom opplagt den svake parten, og det er særdeles vanskelig for en 15-åring å si nei i møte med voksne politikvinner og menn som invaderer din arbeidsplass med hund.





Noe av det viktigste å lære ungdom er de rettigheter og plikter de har i samfunnet, og det går ikke minst på grensesetting slik at man kan bevare sin personlige integritet i møte med vanskelige situasjoner man kommer opp i i løpet av ungdomstiden. Lærdommen her er motsatt, at så lenge det er myndighetene som tråkker på din integritet og grunnleggende rettigheter som menneske så skal man godta det. På mange måter så er det en opplæring til å akseptere en politistat der man skal akseptere at myndighetene snoker i dine private saker uten at det er noen mistanke om at du har gjort noe galt.

Når gikk det galt for våre politikere? Vi trodde at det var en stor enighet i samfunnet om at det skulle en faktisk mistanke, der politiet logisk og overbevisende må dokumentere en konklusjon om skjellig grunn til mistanke i en konkret sak, før de invaderte borgernes private rom. Det står jo enda ettertrykkelig i lovverket, men likevel så flytter politikere seg stadig nærmere et fascistisk tankesett der vi ikke skal ha rettigheter til å beskytte oss mot den sterke staten. Det være seg datalagringsdirektivet, regjeringens angiveriløsning, overvåkning av nettdebatter eller forslag om å legge hundretusenvis av nordmenn i DNA-register. Utviklingen er bekymringsfull og friheten er under angrep, uansett om intensjonene til politikerne er gode eller ikke så er omfanget blitt så stort at det er på tide å rope et varsku.

Vi er veldig glade for at elevorganisasjonen har tatt tak i dette, og det eneste som vil fungere er at ungdom organiserer seg og er klar når politiet kommer på razzia. Da bør de i samlet flokk nekte å bli trampet på og det vil sette en effektiv stopper for hele denne lovstridige operasjonen. I tillegg utfordres ungdomspolitikere i alle partier å ta et oppgjør med sine egne partier, vi hører ofte om viktigheten av at også unge politikere blir valgt inn på Stortinget - men da må de også stå opp når deres egen velgergruppe blir fratatt sine grunnleggende rettigheter.

Oppdatering: Stortinget snudde i saken, og stemte for Venstre sitt forslag om at de må ha skriftlig samtykke før de kan aksjonere og barn under 16 år må ha samtykke fra foreldrene. Det er en positiv sikkerhetsventil, men det er fortsatt viktig at elevene får informasjon om sine rettigheter og får tid til å reflektere over om de ønsker å bidra til slike aksjoner. Så derfor håper vi at det settes klare retningslinjer for slike aksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar