onsdag 9. mai 2012

KRF sjokkerer med DNA-forslag

Krf sjokkerte i går med å foreslå å at alle som er siktet av politiet skal bli tvunget til avgi DNA for å lagres i evig tid i Kripos sitt DNA-registeret. De skal ikke ha noen begrensninger når det kommer til hva man er siktet for og selvom man aldri skulle bli dømt så skal fortsatt myndighetene sitte på ditt mest personlige materiale. Det er et groteskt forslag og viser at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.


DNA er det mest personlige vi eier, det er selve kjernen i hvem vi er. Det er derfor avgjørende at det blir beskyttet mot misbruk, uansett om det kommer fra offentlige myndigheter eller private aktører. For at det skal være en balansegang mellom et åpent samfunn og trygghet for befolkningen så er det viktig at vi setter klare grenser for hvor den personlige integriteten går. DNA er viktig som bevis i en del alvorlige saker, som drap og voldtekt, og det er naturlig at myndighetene kan be personer som det er skjellig grunn til mistanke mot i slike saker om å avgi DNA-prøve. Ved dom i så alvorlige saker så har også samfunnet rett til å beskytte seg, og dermed er det forståelig og akseptabelt at resultatet havner i et DNA-register. Det er slik det fungerer i dag og det er et godt tiltak som gir politiet et viktig verktøy. Om man ikke blir dømt eller siktelse/tiltale frafalles så skal også DNA-prøven slettes, for da er man like uskyldig som alle andre i samfunnet.



Det Krf sier er at om du har snytt på skatten eller kjørt med promille så er det mer sannsynlig at du er en draps eller voldtektsmann. Det er det selvsagt ingen grunn til å tro, og dermed så er det ingen sammenheng mellom handlingen som gjør at personen blir registrert og risikoen for at han er en draps eller voldtektsmann. Dermed kan de like greit foreslå å lagre DNA av hele befolkningen, det vil være akkurat like ekstremt og like meningsløst. Men Krf går faktisk enda lengere, du trenger verken å ha snytt på skatten eller kjørt med promille, det er nok at du er siktet for det. Så selvom det skulle vise seg at du var helt uskyldig så mener Krf at myndighetene skal ha deg lagret i sitt register for evig tid. Det er en oppskrift på en politistat. Og det er vanskelig å forstå at Krf, som var aktiv i mot datalagringsdirektivet for at det var grovt overtramp mot personvernet, nå har snudd helt og fremmer et av de mest totalitære forslag i nyere norsk tid.

Vi, som alle andre, er opptatt av å ta voldtektsforbrytere, men da må man sette inn tiltak som treffer og man viser respekt for det enkelte individ. Overfallsvoldtekter er heldigvis veldig sjeldent, det er gjerne snakk om få gjerningsmenn med en tydelig profil (ikke vestlig innvandrer som ikke er integrert i det norske samfunnet og gjerne har betydelige sosiale/psykiske avvik). Et godt politiarbeid burde rekke langt for å klare å oppklare disse sakene, men det forutsetter at ressursene er der. Og det er det Krf og de andre partiene på Stortinget sitt ansvar at politiet har, og de har også nøkkelen til å forebygge overfallsvoldtekter - nemlig mer synlig politi i gatene på kvelds og nattetid.

Dette forslaget er både et angrep på alle borgeres personlige integritet og det vil ha null praktisk effekt for å hindre eller oppklare voldtekter, og det er provoserende at politikere faktisk fremmer slike forslag selvom alle vet hva som skal til for faktisk å gjøre at kvinner kan gå trygt hjem fra byen en fredagsnatt.

2 kommentarer:

  1. Dette er en blogg etter mitt hjerte - meget bra arbeid. Håper organisasjonen vokser og får mer innflytelse. Frihet over alt annet.

    SvarSlett
  2. Støtter også dette fullt! Stå på.

    SvarSlett