mandag 12. mars 2012

Narkorazziaer på skoler er ulovlig!

Vi har skrevet flere saker om narkorazziaer på Oslo-skolen som politiet gjennomfører. Vi har vært meget kritisk til angrepet på ungdoms personvern som aksjonene medfører, og nå har advokat Jon Wessel-Aas gått igjennom de juridiske sidene med forebyggende narkoaksjoner med hund på skoler, og svaret er entydig. Det er både brudd på norsk lov, FNs barnekonvensjon og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen å gjennomføre slike aksjoner.

Det er meget gledelig å få det slått fast at dette er lovbrudd, og vi regner da med at også Oslo-politiet og skolebyråd Ødegaard stopper øyeblikkelig med denne ordningen. Saken skal også behandles i nærmeste fremtid av Oslo Bystyre, selvom det uavhengig av vedtak må stoppes så er det en ypperlig sjanse for de folkevalgte i hovedstaden å ta opp og stadfeste ungdoms rettigheter som fullverdige borgere av byen.

Vi vil også anbefale de aktuelle skolene som har opplevd lovbruddet fra politiet å informere elevene om dette, og det kan gi en god lærdom for elevene i forhold til hvilke rettigheter de har og at man må tørre å stille spørsmål ved myndighetspersoners handlinger. Slik sett kan det komme noe godt ut av situasjonen.

På søndag skrev vi et innlegg som gikk inn på ungdoms rettigheter og at det ikke var tilfeldig at de er under press, og denne saken bør være en oppvåkning for politiet når det gjelder å være trygg på sitt juridiske grunnlag før de går til aksjoner i fremtiden. Siden konklusjonen er så entydig så har det neppe i hele tatt blitt gjort en juridisk vurdering hos politiet før de satte i gang denne kampanjen.

1 kommentar:

  1. Takk for at dere bidrar til å oppklare dette for oss! Jeg er lærerstudent, og var praksiskandidat på en skole i det politiet (med hunder) hadde narkorazzia der jeg var utplassert. Jeg ble helt forferdet over politiets fremferd, selv om jeg ikke der og da hadde ansvaret for en av de klassene hvis elever ble ransaket.

    Denne praksisen er et utålelig (og meget uhøflig, som jeg mener er vel så viktig som det rent juridiske) overgrep, og vi må håpe, som dere skriver, at skolebyråden snarligst tar til fornuft i dette spørsmålet. Igjen, takk for at dere tar saken!

    SvarSlett