fredag 24. februar 2012

DNA-Kaos

I går skrev vi på bloggen om den kritikkverdige utviklingen med at Politiet ber store grupper om frivillig DNA-prøver i forbindelser med etterforskning.

Aftenposten har lagt ut en ny sak om det kaoset som nå er rundt reglene for denne type etterforskning. Datatilsynet setter spørstegn med lovligheten å be store grupper om DNA-prøver for å drive utelukningsetterforskning.

Vi trenger et tydelig lovverk rundt dette spørsmålet, både i forhold til i hvilke sammenhenger politiet kan sende ut brev om DNA-prøve, hvor tett forbindelse man skal ha med åstedet eller forbrytelsen før de kan be om DNA-prøve, hvordan brevet er utformet og hvilken informasjon mottaker av brevet får i forhold til sine rettigheter til å avstå fra å avgi prøve.

Det virker nå å være et totalt kaos der verken politiet eller justisdepartementet har tydelige retningslinjer å jobbe etter. Det er meget alvorlig i forhold til din rettssikkerhet, og det fins ikke noe mer unikt enn ditt DNA og det er helt uforståelig at man ikke har helt klare og spesifike regler for håndteringen av det. For en uke siden var Datatilsynet også ute med at Rettsmedisinsk Institutt ikke har slettet DNA-prøver gjort av uskyldige borgere på nesten et år. Det forteller også et tydelig bilde om den manglende respekt som vises for folks personvern, og til og med de som frivillig velger å hjelpe politiet får ikke slettet sin DNA når de er sjekket ut av etterforskningen.

Det er særdeles viktig at brevet om innkalling til frivillig DNA-prøve er formulert på en slik måte at ingen føler et press til å stille opp. Det bør ettertrykkelig gjøres klart at det ikke vil få noen konsekvenser å ignorere forespørselen - samt at trussel om at man kan bli brakt inn for retten er helt uakseptabelt. I tillegg bør det opplyses om hvorfor man blir bedt om å gi det - er det for at mobiltelefonen tilfeldigvis var på en basestasjon i nærheten av åstedet, eller for at man brukte busskortet sitt på en bussrute i nærheten? Det er helt avgjørende med åpenhet om hvilke metoder politiet bruker, slik at borgeren kan gjøre en bevisst avgjørelse om han vil gi sin DNA til politiet.

Speak for Freedom mener det er helt uakseptabelt å hente inn kommunikasjonsdata eller annen elektronisk data bare for at man tilfeldigvis var i nærheten av et åsted, om det ikke er skjellig grunn til å mistenke deg for forbindelse med en kriminell handling så bør ditt personvern være helt beskyttet. Dessverre er det ikke slik lengere i Norge, og det er den fighten vi nå tar - og det er også derfor vi tilbyr våre medlemmer en mobiltjeneste som sikrer ditt privatliv og personlige integritet langt sterkere enn dagens mobilselskaper.


Les mer og bli medlem på vår hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar