mandag 27. februar 2012

Nå leser Facebook dine sms'er

I går avslørte Sunday Times at Facebook har muligheten til å lese dine SMS om du bruker deres App på din mobiltelefon. Det har vært en eksplosiv økning i facebook-brukere som benytter sin android-telefon til å surfe på facebook og nå viser det seg at du gir de fullt innsyn i din sms-boks ved å bruke denne tjenesten.   

Det er heller ikke bare Facebook som kan snoke i dine private SMS'er, også tjenester som Yahoo Messenger, Flickr og Badoo har tilgang til dine SMS via sine apps.

Å lagre kommunikasjonsinnhold er særdeles alvorlig, og det viser at man ikke har et lovverk som beskytter brukernes personvern og folk er blitt fritt villt for profittkåte selskaper som ikke eier respekt for deres kunders integritet. Vi vil ikke forby slike produkter, men hvordan det informeres til kunden er sentralt - for vi er overbevist om at veldig få mennesker har et ønske om å gi nettsider tilgang til personlige SMS'er. Vi vil derfor anbefale et lovverk som gjør at man må skriftlig undertegne en kontrakt som i tydelige ordelag gir Facebook og andre nettsteder tilgang til dine meldinger, det holder definitivt ikke at kunden bare skal klikke i en boks og dermed godta kompliserte vilkår som er skrevet over mange sider på et juridisk språk. Folk blir rett og slett lurt til å gi fra seg sine grunnleggende rettigheter til et privatliv skjult bak pene ord om integrering og brukervennlighet.



Foreløpig er forkjempere for et fritt demokratisk samfunn fokusert på myndighetenes stadig mer kreative lovverk for å overvåke sin egen befolkning, men dessverre har dermed store private nettsteder kunne fly under radaren med stadig mer intrengende brukervilkår som fører til en overvåkning som bare totalitære stater i dag driver med. Vi vil derfor oppfordre alle til å sette mer fokus på denne typen overvåkning, bevisstgjøre dine omgivelser om farene med bruk av enkelte produkter og nettsider.

Det her er også viktig sikkerhetshull for mange bedrifter, det være seg journalister som gjerne bruker disse tjenestene til å holde kontakt med sine kilder eller andre som bruker SMS til viktig kommunikasjon med sine kunder. Vi våknet også i dag opp til en ny hacker-skandale der en stor internasjonal organisasjon har fått stjålet betydelig mengde konfidensiell kommunikasjon, og det er selvsagt fullt ut mulig at sider som Facebook eller andre kan oppleve det samme når det gjelder din private kommunikasjon.

Speak for Freedom jobber mot overvåkning og for menneskers rett til personvern, vi tilbyr også våre medlemmer anonyme mobilnummere registrert via vår organisasjon. Du kan bli medlem ved å besøke vår hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar