onsdag 29. februar 2012

Nei til mobilregulerte soner

Digi.no skriver om Post- og teletilsynets krav om mobilregulert sone, det vil si at poltiet, forsvaret eller kriminalomsorgen med tvang kan overvåke eller blokkere all mobilkommunikasjon i et geografisk område.

Det er et helt uakseptabelt tiltak som i stede for å overvåke konkrete personer som det er mistanke mot velger å ta i bruke teknologiske løsninger som favner bredt og rammer en rekke uskyldige personer. Det er bekymring for det rent tekniske; at nødnett, volds og husalarmer kan bli satt ut av spill på grunn av ordningen, i tillegg er det en rekke etiske problemstillinger som må luftes.



Post- og teletilsynet sier at det er for å hindre kommunikasjon, og ikke for å avlytte mobilsamtaler - men den tekniske løsningen gir full mulighet til begge deler. Og vi vet at det allerede er blitt brukt til overvåkning, blant annet av samtale mellom advokat og siktet i Dung-Saken. Det er god grunn å frykte at det her vil bli en typisk slippery slope der man først får på plass det teknologiske og et lovverk for så å utvide det gradvis til å omfavne det som er vanskelig å forsvare i den offentlige debatten per i dag.

Det er vanskelig å se et reelt behov for mobilregulerte soner, fengselsmyndighetene bør greie å holde kontroll på de innsattes mobilbruk og særlig når de skyver foran seg de fengselene med høyest sikkerhetsnivå i landet. Det er fullstendig uakseptabelt at man skal innskrenke retten til privat kommunikasjon for den vanlige borger utfra en argumentasjon om at de ikke kan holde kontroll innenfor fengselsmurene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar