torsdag 23. februar 2012

Uærlighet om DNA-innsamling

Politiet i Oslo er ute å klager over  at bare 100 av 200 menn har stilt opp til DNA-prøve etter en voldtekt i fjor. Og politiet har frekkheten til å fremstiller det som helt ufarlig og uproblematisk i gi fra seg DNA. De sier til og med.

"– Politiet kan ikke foreta noen form for registrering av dette. Vi har ikke tilgang til materialet etter at vi har brukt det i denne saken, sier Skari."

Vi skulle selvsagt ønske at det var sant, men det er det desverre ikke. Og vi skal ikke lengere enn en uke tilbake i tid før man fikk bevis på nettopp det. Da gikk datatilsynet nok en gang ut å krevde sletting av DNA-opplysninger over uskyldige borgere som rettsmedisinsk institutt oppbevarer, et helt år etter forrige advarsel så var fortsatt ikke den sensitive informasjonen slettet. Politidirektoratet har heller ikke hatt noen problemer med denne lagringen av DNA til mennesker som frivillig har avgitt prøve, og likevel velger altså Oslo-poltiet å bløffe i folkeopplysningen rundt at DNA er ufarlig å gi i voldtektssaker.

Vi vil advare sterkt mot å gi fra seg DNA frivillig, det går både på det avgjørende rettsprinsipp om at du ikke trenger å bevise din uskyld og at det er store problemer med at mange av DNA-bevisene politiet sitter på er delvis DNA eller forurenset DNA. Dermed kan du gjennom å avgi DNA sette deg i fare for å kriminalisere deg selvom du er helt og holdent uskyldig.

Det er stor grunn til bekymring om at vi er på vei mot et samfunn der man presses til å gi ut personlig informasjon og data for å bevise sin uskyldig, og at man automatisk blir mistenkeliggjort om man nekter på slike forespørsler. Et eksempel er Sjøvegan-drapet, der politiet hentet inn over 1900 DNA-prøver. Presset på å gi fra seg DNA ble enormt i saken i det lille lokalsamfunnet og selvom man ønsker å hjepe politiet med å oppklare alvorlige forbrytelser så er det viktig å være bevisst på hvordan avgjørelsen påvirker samfunnet. Om man er opptatt av uskyldighetsprinsippet så er det helt avgjørende at man sier nei om man får en forespørsel om å gi DNA-prøve

Vi ser desverre at politiet i større og større grad velger å lage et stort nett og så la borgerne bevise sin uskyld til man står igjen med X antall personer som ikke er villig eller i stand til det. Det her gjelder ikke bare DNA - det er minst like aktuellt når det gjelder kommunikasjonsdata fra mobiltelefoner. Ved flere tilfeller har politiet samlet inn kommunikasjonsdata fra alle som har vært i nærheten av et åsted. Det er kraftig overgrep mot menneskers rett til å beskytte sitt privatliv, selvom du er i nærheten av et åsted så bør ikke politiet ha lov til å hente inn dine data uten en skjellig grunn til mistanke om at du har forbindelse med forbrytelsen. Siden ditt personvern er blitt så svekket gjennom overvåkningskåte norske politikere så er det viktig at du tar grep for å beskytte deg selv i denne nye virkeligheten. Besøk derfor gjerne vår hjemmeside for å lese mer om hvordan du kan beskytte deg fra overvåkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar