torsdag 23. februar 2012

Politisk sensur på Facebook

Nrk har laget en sak på hvordan Facebook sin bildesensur fungerer og at de betaler ned i 1 dollar timen til ansatte for å gå igjennom bilder som blir opplastet på det sosiale nettverket. Det som dog ikke kom like tydelig frem er den politiske sensuren som Facebook gjør på vegne av stater som undertrykker yttringsfriheten til sin befolkning.

Eksempelet fra Nrk om at facebook sensurerer bort kart over Kurdistan på vegne av Tyrkiske myndigheter er et bekymringsfullt og tydelig signal. Vi vet at Facebook er opptatt av det kinesiske markedet og Adam Conner sa følgende til WSJ i fjor:

"Maybe we will block content in some countries, but not others, We are occasionally held in uncomfortable positions because now we're allowing too much, maybe, free speech in countries that haven't experienced it before," he said."

Det er et stort svik mot de menneskene som lever under sensur og i totalitære regimer å gjøre knefall for myndighetenes forkastelige holdninger. Selvom Facebook er en privateid nettside så betyr det ikke at de er fritatt fra samfunnsansvar, og særlig organisasjoner som er i en bransje med ny teknologi og sosiale medier har et betydelig moralsk ansvar for at de tjenester de tilbyr brukes til å styrke og ikke svekke menneskerettighetene.

Vi vet desverre at Google har vært en versting i forhold til å innynde seg hos totalitære regimer, og den arabiske våren gjorde også at Twitter kom under press siden de var et effektivt verktøy for de som bekjempet despotveldene. Internett er det største som har skjedd for menneskers frihet i historien, det gir folket kontroll over informasjonsstrømmen på en måte som var utenkelig for 20 år siden. Det gjør også at frihetens budskap sprer seg fort og at flere og flere nå forventer å bli behandlet med respekt og integritet. Det er fantastisk! Men utviklingen skremmer politikere, ikke bare blant diktatorer, men også i den demokratiske verden. Derfor er det viktig at de store nettsidene spiller på lag med folket, står i mot politisk press og deltar aktivt i aksjonene for å bevare yttringsfrihet og personvern. Vi så hvor effektivt det var i forbindelse med SOPA i USA og det bør inspirere til fortsatt felles front mot sensur på nettet.

Del gjerne dette innlegget med dine venner slik at vi øker bevisstheten rundt dette viktige spørsmålet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar