mandag 27. februar 2012

Ytringsfrihet også for homohets

Morten Kinander skriver i Civita om en avgjørelse i den europeiske menneskerettighetsdomstolen der hetsende omtale av homofile blir kriminalisert. Det er et alvorlig tilbakeslag for ytringsfriheten.

Det er helt avgjørende at ytringsfriheten også kan omfatte utsagn som er dypt frastøtende og sjokkerende. Vi støtter på ingen måte hatefulle uttalelser verken om seksuell legning, relgion eller etnisitet - men det er avgjørende å forsvare det frie ord. Ekstreme uttalelser bør møtes med fakta og ikke med forbud.

Det er fortsatt et stort press på ytringsfriheten, de siste dagene har det vært opprør i Afghanistan pga brenning av koranen, og vi har også tegningene av Muhammed i friskt minne. Og vi skal ikke langt tilbake i tid før også man ble dømt for blasfemiske uttalser ved å kritisere kristendommen. Vi ønsker ikke et samfunn der folk må sensurere sine meninger av frykt for å bli dømt eller bli utsatt for vold.

Det er forståelig at mange syns det er behagelig å forby uttalselser de finner uakseptable, men det er en farlig utvikling som kan slå tilbake på en selv. Så vi oppfordrer til full ytringsfrihet så lenge det ikke er direkte injurierende og løgnaktig om enkeltindivider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar