mandag 16. april 2012

Den nye virkeligheten: Du blir overvåket hvert 2.minutt

Dagens IT gir de skremmende tallene for hvordan en vanlig norsk mobilbruker vil bli overvåket som følge av det kommende datalagringsdirektivet. Med smarttelefon så vil det bli lagret lokaliseringsdata hvert 2.minutt, altså i løpet av et døgn så vil myndighetene lagre hvor du er hele 720 ganger, det vil si om du kjører bil hjemmefra, via barnehagen for å levere barna og så på jobb, så vil din kjørerute bli lagret i 6.måneder.

Det er en historisk overvåkning som aldri har skjedd i et demokratisk samfunn før, og bloggeren Heidi Nordby Lunde har helt rett når hun sier følgende: "- Man har spøkt om fremtidsscenarier der vi får implantert en chip i nakken for å spore oss. Mobiltelefonen har i praksis blitt den chipen, for vi har den med oss over alt, som en forlenget del av oss selv"

Befolkningen har ikke vært klar over hvor omfattende deres privatliv blir overvåket, ingen ville godtatt å fått en chip montert inn av staten for å følge med på hvor vi beveger oss. Og teknologien er også i veldig rask utvikling, og når loven sier at all form for kommunikasjon og lokaliseringsdata skal lagres så vil teknologiutviklingen gjøre at borgernes personvern bli svekket måned for måned og år for år.

Teleselskapene er veldig ærlig om at den nye mobilbruken, der app'er på smarttelefoner hele tiden er i kommunikasjon via nettet, gjør overvåkningen langt mer omfattende enn noen kunne forutse for bare 1 år siden. På grunn av dette så vil mobilen i følge Telenor gå på nett av seg selv 20-30 ganger i timen - mens du sover. Så det betyr at staten vil vite om du sov i din egen seng, eller om du sov hos noen andre - og også hvilke andre mobiler som er i nærheten slik at de i praksis også kan vite hvem du delte seng med. Var virkelig det poenget med datalagringsdirektivet?

Frykten for lekkasjer av overvåkningsdata er velbegrunnet, det er illusorisk å tro at ikke denne informasjonen vil komme på avveie. Det fins ikke sikre datasystemer, og cyberkriminelle vil ha stor interesse av slik opplysninger for alt fra tyveri til utpressing og terrorplanlegging. Det er mange grupper som også bør føle seg spesielt utsatt. Journalister som ønsker å holde sine kilder skjult har fått en langt vanskeligere jobb, for ikke bare må de passe på hvem de ringer til, de må også passe på å ikke ha med seg mobiltelefonen når de skal møte sine kilder. Det andre er politikere, politi og militæransatte som både kan få nedsatt sin personlige sikkerhet, og opplysninger som kan benyttes til å presse de til å ikke følge sin overbevisning eller gi fra seg skadelig informasjon. Advokater som jobber med sitt forsvar for sine klienter må også være ytterst forsiktig med å oppbevare mobiltelefon siden informasjon på avveie kan svekke deres klients sak. I tillegg øker det betydelig sjansen for næringslivsspionasje, og man lager på mange måter en lukrativ ny kriminell geskjeft.

Det er derfor enda viktigere at man beskytter sitt privatliv så godt som mulig, og tilbudet til våre medlemmer om anonymt mobilabonnment via Speak for Freedom er med på gi deg retten til å bevare ditt personvern. Sjekk gjerne ut vår hjemmeside for mer informasjon om hvordan du blir medlem og sikrer deg fra å bli misbrukt av det kommende overvåkningssamfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar