onsdag 4. april 2012

Et år siden datalagringsdirektivet ble vedtatt

I dag, 4.april, så er det et år siden 89 stortingsrepresentanter stemte for å innføre overvåkning i Norge. Fortsatt er ikke datalagringsdirektivet implementert i Norge og derfor lever håpet om at vedtaket ikke vil få de følgende vi frykter. Det er viktig at presset holdes oppe, både gjennom Digitalt Personvern som skal ta saken inn for domstolen og gjennom at man ser til at implementeringen ikke endrer på forutsetningene av forliket som Høyre og Ap inngikk.

Vi har tidligere skrevet om at det ser ut som forliket blir brutt, gjennom både at politiet får muligheten til å hente overvåkningsmateriale først og så spørre om lov senere - noe som er en opplagt krenking av de som får sitt liv brettet ut, og gjennom at sikkerhetskravene til lagring ikke kan bli tilfredsstillende. Forsvarets E-tjeneste har advart mot cyberkriminalitet, og det er opplagt at overvåkningsdata vil være veldig interessant for slike lovløse grupper. Altinn-skandalen viser til fulle at det ikke fins sikre datasystemer, og når ansvaret for lagring av overvåkningsdata ligger hos private aktører så er intensivet langt større å gjøre det billig enn å gjøre det sikkert. I tillegg har vi den menneskelige faktoren ved at hundrevis av mennesker skal ha tilgang til flerfoldige datasystemer for lagring, det er god grunn til å frykte både at de begår feil eller rett og slett misbruker den tillit de har fått.

Datalagringsdirektivet er lite effektivt, vi vet at versjon 2 allerede er på vei i Storbritannia etter de har sett at EU-direktivet ikke gir de resultatene som myndighetene ønsker. Mennesker med onde hensikter vil alltid søke etter smutthull i systemet, og om man tror på overvåkning så må den være total - og det er ikke forenelig med et fritt demokratisk samfunn. Også EU innser at datalagringsdirektivet ikke hjelper for å stoppe cyberkriminalitet, og derfor ønsker de nå å gjøre det ulovlig å lage og oppbevare enkelte dataprogrammer. Så motstanderne av datalagringsdirektivet kan allerede nå dessverre si at de fikk rett om sine spådommer om en slippery slope-utvikling, der overvåkningen hele tiden vil intensiveres og menneskers personvern og menneskerettigheter blir lidende.

De 89 stortingsrepresentantene har et personlig ansvar for den avgjørelsen de tok, historien vil felle en knallhard dom over deres svik mot sin egen befolkning. Men samtidig så er verden heldigvis slik at man kan rette opp urett, og det er fullt mulig for Stortinget å avblåse innføringen av datalagringsdirektivet. Og vi håper at det hvert eneste år blir fremsatt forslag i Stortinget om å stoppe overvåkningen av egen befolkning, så dermed kan disse 89 personene få muligheten til å rette opp den urett de har gjort mot sitt folk.

Speak for Freedom er stolte av å kunne tilby anonyme mobiltelefonabonnmenter via vår organisasjon. Du har et personlig ansvar for å ta vare på ditt personvern, og gjennom vår smarte, trygge og lovlige tjeneste så kan du beskytte deg mot unødvendig snoking i ditt privatliv. Du kan lese mer og bli medlem på vår hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar