mandag 2. april 2012

Storstilt overvåkning av sosiale medier på gang

Den britiske regjeringen planlegger neste måned å foreslå et nytt gigantisk overvåkningssystem i følge Internet Service Providers' Association. Det nye systemet skal lagre all kommunikasjon på sosiale medier, lynmeldingstjenester (som f.eks MSN og Skype) og e-post. De skal ikke lagre innhold, men hvem som kommunisererer med hvem, når kommunikasjonen foregår, hvor sender og mottaker befinner seg og hvilken plattform kommunikasjonen foregår på.

Om denne informasjonen stemmer så snakker vi om det verste overvåkningsregimet i den vestlige verden, kun slått globalt av nasjoner som Nord-Korea, Kina og Iran. Et slikt totalt overvåkningssystem vil endre Storbritannia for godt, både med at personvernet ikke lengere eksisterer og muligheten til å ytre seg uten konsekvenser blir mindre. I det øyeblikket man vet alt som alle borgere i et land så er friheten ikke lengere til stede, uavhengig om hva myndighetene sier at de skal gjøre med den informasjonen. Bare det å vite at informasjon lagres hindrer mennesker fra å opptre fritt og kommunisere med hvem de vil. Terskelen for å ta kontakt for å få hjelp med alkoholproblem, eller for å komme ut av en voldelig relasjon vil bli langt høyere når man vet at informasjonen lagres og at man aldri kan vite hvilke hender opplysningene havner i.



Personvern og privatliv er avgjørende menneskerettigheter - hvem du skriver til på facebook eller sms er privat, og hvem du sender bilder til på e-post er mellom deg og mottakeren. Det er et viktige prinsipp å slå fast, og det er absolutt ikke noe myndighetene har rett til å overvåke. Dette er rettigheter som politikere ikke har rett til å ta fra sin egen befolkning, det er et svik og det er totalitært å innføre et overvåkningssamfunn. Fremgangen for det fascistiske tankesettet er skremmende, og det er Storbritannia og USA som leder an, vi skrev i forrige uke om USA sine nye retningslinjer som fører til 5 års overvåkning av alle borgere.

Vi så det med datalagringsdirektivet, Norge kom diltende etter og mye av argumentasjonen til de som var for datalagringsdirektivet var at Norge ikke måtte bli en frihavn for kriminelle. Det argumentet er det all grunn til å frykte vil bli brukt igjen når Norge skal følge i sine aliertes fotspor i dette spørsmålet. Vi savner at overvåkningspartiene Høyre og Arbeiderpartiet gjør det klart hvor grensa skal gå, hvor mye av vårt privatliv skal ofres og hvor sterk myndighetskontroll skal man ha med egne borgere. Så lenge man ikke får tydelige garantier i disse spørsmålene så er det all grunn til å forvente og frykte at også Norge vil innføre et overvåkningsregime i løpet av noen år.

Det er ikke noe som heter litt overvåkning, for mennesker med onde hensikter vil alltid lete etter hullene i overvåkningsnettet. Så inntil den totale overvåkning er innført så vil alltid det være den vanlige borger som blir overvåket, mens de som driver med lyssky virksomhet bruker teknologien for å skjule sine spor og dermed ikke havne i myndighetenes enorme register. Massiv overvåkning er også en sikkerhetstrussel, når man tar inn for mye overvåkningsmateriale så er sjansen for at viktig trusselinformasjon forsvinner ytterst stor og i tillegg så vil all informasjon som lagres kunne havne i gale hender og misbrukes av mennesker som har onde hensikter. Så det er umulig å overvåke seg til trygghet.

Våre britiske brødre og søstre må kjempe for fortsatt personvern og frihet, de er i frontlinjen for en kamp som ved nederlag vil flytte seg videre utover Europa. Personvernspørsmålet er den viktigste kampen i vår tid, og det er en kamp vi ikke har råd til å tape. Så prat høyt og tydelig om de her spørsmålene til dine venner og familie, vekk opp de som har sovnet og vis de hvordan morgendagen vil se ut om man ikke står opp for sin frihet. Vi kan bare lykkes om vi blir mange og jobber hardt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar