tirsdag 10. april 2012

CISPA: Forslag om ny overvåkningslov

Amerikanske politikere hviler ikke i sin jakt etter å overvåke Internett. Etter at SOPA og PIPA ble forkastet etter et folkelig opprør så heter den nye planen CISPA. Loven skal hindre alt fra cyberangrep til tyveri av åndsverk fra private aktører.

Loven spesifiserer ikke hvilke virkemidler eller hvem som skal ha tilgang, og fremstår derfor som en meget difus lov som dermed kan misbrukes til utstrakt overvåkning av internettbrukere over hele verden. USA har startet en cyberkrig for å ta kontrollen over nettet, og vi har tidligere skrevet om at amerikanske myndigheter har stengt ned nettsider som ikke er plassert i USA.

Det er et ekstremt press på internett og myndighetene ser på den frie informasjon og kommunikasjonsflyten som en fare for deres maktposisjon. De kan ikke lengere kontrollere hvilke opplysninger som kommer ut, og den arabiske våren viste også at internett ble brukt aktivt for å rive ned tyraniske regimer. WikiLeaks er et annet eksempel på hvordan maktstrukturene føler seg truet av informasjonsstrømmen på internett og i ytterste konsekvens kan de føre til regjeringsskifter og store endringer i maktstrukturene. Motivet for å feste et jerngrep rundt internett er betydelig for myndighetene.

I tillegg til de politiske motivene for overvåkning av befolkningen så er det store næringslivsinteresser som også ønsker samme utvikling. Underholdningsnæringen, spesielt i USA, bruker enorme beløp på å drive lobbyvirksomhet for å få lov til selv å etterforske og overvåke fildeling. For å få det til trenger de utstrakte overvåkningsmuligheter og at de i motsetning til andre som blir utsatt for tyveri selv skal ha muligheten både til å etterforske og dømme den som er mistenkt, selvom de opplagt er part i en slik sak.

Internett er fortsatt i sin barndom, og kampen om hva slags internett vi ønsker oss for fremtiden står nå. Valget står mellom et fritt internett der mennesker på selvstendig grunnlag deler informasjon og kommuniserer seg i mellom eller et myndighetskontrollert internett der de kan stenge ned sider over en lav sko og ansvarliggjøre tjenesteleverandører for alt deres kunder bruker nettet til. Vi vet allerede at mange internettleverandører driver utstrakt blokkering av nettsider, og den utviklingen vil fortsette om disse forslagene blir til lov. Det var ikke uten grunn at sider som Facebook, Google og Wikipedia reagerte på den nye virkeligheten som SOPA og PIPA ville medføre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar