onsdag 18. april 2012

Ja til eiendomsrett over personlige data

Mandag så fremmet Venstre et forslag i Stortinget om å gi eiendomsrett til sin egen personlige data og informasjon på internett. Det er et godt forslag som regjeringen bør følge opp, og at vi dermed er i forkant av den internasjonale utviklingen. Det er et meget viktig prinsipp at man selv eier sine personlige data og det vil endre måten nettsider må behandle denne informasjonen på.

For at eiendomsretten skal være reell så er det avgjørende at man vet hvor og hvilken informasjon som lagres om deg. Det vil si at det må bli klare krav til åpenhet rundt hvem som lager hva og hvem som har tilgang til det. I dag så er gjerne vilkårene for bruk av sider og tjenester komplisert skrevet og ikke konkrete når det kommer til hvordan de skal bruke personlige data. Det er også en utfordring å ha en lett klagetilgang, og det er spesielt utfordrende når det gjelder at det vil omfatte nettsider i en rekke land. Det er illusorisk å tro at alle sider på nettet vil følge opp en slik eiendomsrett, men det betyr ikke at det er unødvendig lovverk. Hoveddelen av personlig data vi legger igjen på nettet er på de største aktørene på internett (som Facebook og Google), samt nasjonale offentlige og private nettside (som Altinn, nettbank, innlogging hos medieaktører m.m). Så derfor vil et slikt lovverk være effektivt selvom det ikke på noen måte vil gi fullstendig personvern.

Det handler også om å nedfelle et prinsipp for hvordan samfunn vi ønsker oss. Ved å lovfeste kontroll over egne persondata så tydeliggjøres det at selvom man deler opplysninger så skal man fortsatt ha kontroll og muligheten til å få slettet informasjonen ved eget ønske. Det vil snu tankegangen fra dagens oppfatning at har du først gitt personinformasjon så har mottaker rettigheter til den, til at du i praksis låner ut personopplysningene inntil du ikke lengere ser deg tjent med det og velger å slette eller trekke det tilbake.

Vi er glade for at personvernsdebatten pågår og at man også ser beskyttende tiltak for folks personvern. Det er dog viktig at det folkelige presset fortsetter, det er ingen sterke lobbygrupper som kjemper for den vanlige borgers personvern så vi er avhengig av å være mange og høylytte. Forslaget til Venstre er godt og vi vil oppfordre medlemmer av andre organisasjoner å jobbe internt for å få flere partier til å vedta tydelige personvernsuttalelser. Vi vet det er sterke krefter i alle partier for personvern, spesielt blant ungdomspolitikere. Det gir håp for fremtiden, og vi er sterk i troen på at hardt arbeid vil vinne over de sterke kreftene som ønsker et overvåkningssamfunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar