tirsdag 24. april 2012

Psst! Vi har et problem

Søndag kom det frem at PST ønsker at sider som tilbyr nettdebatt skal lagrer ip-adressen til sine brukere i 6 måneder. I går fulgte vi opp med å fortelle om andre dypt kritikkverdige forslag fra PST der de både ønsker å sensurere informasjon og endre lovverket slik at man må bevise sin uskyld i sentrale spørsmål.

Det virker derfor som vi har et problem når det kommer til holdningene som er i veggene hos PST og at de mangler demokrati og rettsikkerhetsforståelse som er nødvendig for å ha tillit til den jobben de er satt til å gjøre. Vi har forståelse for at de i deres virkelighet er omringet av trusler og at de alltid ønsker flere virkemidler for å vinne kampen mot de ondskapsfulle elementene i samfunnet. Og det er politikerne som skal sette grenser for det lovverket PST skal følge, men det betyr ikke at PST kan leve i sitt eget vakuum uten å ta innover seg hvilke samfunnssystem deres forslag vil føre til.



Norge skal ikke gi etter for frykt for terrrorisme, og vi kan ikke ofre friheten vår på trygghetens alter. Det er avgjørende for at vi skal ha tillit til de etterforskningssteg PST tar at vi kan føle oss trygge på at de ønsker det samme åpne demokratiet som befolkningen ellers går inn for. Det er god grunn til å trekke dette i tvil når de foreslår det som ikke kan omtales som annet enn politisk sensur og overvåkning, samt endring av prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Det er vanskelig å vite om det er blindhet for konsekvensene som gjør at de fremmer slike forslag eller om det er et reelt ønske om å innføre en politistat.

Uavhengig av årsak så bygger det seg opp en mistro til hele PST, og det er meget kritisk siden mye av arbeidet som poltienheten gjør er hemmelig og derfor vanskelig å gå etter i sømmene i den åpne samfunnsdebatt. Selvom man har kontrollorgan så er også disse naturlig nok med begrenset offentlig innsikt i og dermed er det av stor betydning at PST har en tillit i folket til at både deres intensjoner er gode og at de valg de tar er i henhold til at vi skal bevare vårt åpne og demokratiske samfunn.

PST er per nå uten øverste leder, og det vil i løpet av kort tid bli utnevnt en ny leder av etaten. Valget er viktig for å bygge opp tilliten til PST og det er avgjørende at den nye lederen setter en ny kurs der man faktisk gjør en vurdering av balansegangen mellom behovet for tiltak for å bevare trygghet og de grunnleggende kravene til ytringsfrihet, personvern og rettssikkerhet i stede for å kjøre over alle grunnleggende rettsprinsipper med dampveivals. Om ikke den kursendringen kommer så vil krisen eskalere og det kan i verste fall føre til at terrorfaren øker betydelig siden PST da ikke vil få de tips fra befolkningen som de behøver og samtidig at flere og flere miljøer vil føle seg mistenkeliggjort. Det er viktig å minne om at Breivik i sin forklaring til hvorfor han begikk den grusomme terrorhandlingen har sagt at det blant annet er for å radikalisere moderate nasjonalistiske elementer gjennom at de blir stengt ute av samfunnet og dermed gir opp demokratiet. Vi må gjøre alt det vi kan for å unngå et slikt fremtidsscenario.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar