fredag 23. mars 2012

USA sjokkerer med nye retningslinjer for overvåkning

Vi har flere ganger vært bekymret for at når først verktøy for overvåkning er på plass så vil de bli utvidet gang på gang, og det uten politisk debatt. I England er datalagringsdirektivet versjon 2 på gang, siden de har oppdaget at det er alt for mange hull i den orginale versjonen. Og i går kom nyheten fra USA om at Obama-administrasjonen har godtatt nye retningslinjer som gjør at amerikanske antiterror myndigheter nå kan lagre informasjon om amerikanske borgere i 5 år uten skjellig grunn til mistanke om forbindelse til terrorisme.

Tidligere har det vært et krav om 6 månders lagring, og etter det så skulle data slettes om det ikke var skjellig grunn til mistanke om involvering i terrorisme.Så endringen er en voldsom innskjerpelse, og man har på mange måter gått over i en annen fase av overvåkning - i fra at man skal kunne hente ut data i nær fortid for å avdekke sikkerhetstrusler til å ha et totalt arkiv over menneskers kommunikasjon og bevegelser gjennom store deler av livet.

Og argumentasjonen er veldig beskrivende for hvordan amerikanske myndigheter tenker. Advokat for antiterrormyndighetene, Robert S. Litt sier følgende: “On Day One, you may look at something and think that it has nothing to do with terrorism. Then six months later, all of a sudden, it becomes relevant.”

Utfra det tankesettet fins det ikke begrensninger for hvor lenge man bør lagre informasjon, eller for den delen hvilken informasjon som skal lagres. Et samfunn der man lagrer all informasjon for at det en dag muligens kan kobles til en kriminell handling er totalitært, og det vil i prinsippet si at man ikke har et personvern. USA er kommet lengere på den veien som norske og europeiske myndigheter også vandrer i stadig økende tempo på, og spørsmålet som overvåkningsentusiastene ikke vil svare på er hvor grensen går for en slik samfunnsutvikling.

Vi oppfordrer alle til å fortsette å presse på politikere som taler for overvåkning om hvor grensen skal gå, bruk gjerne utviklingen vi ser i England og USA som argumentasjon, og få de til å forklare hvor de verdimessig og ideologisk vil sette grenser for overvåkning av egen befolkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar