onsdag 21. mars 2012

Altinn-skandalen gir skremmende fremtidsutsikter for datalagring

Skandalen med Altinn er et godt eksempel på hvorfor myndighetsgarantier rundt sikkerhet vedrørende innsamlede personopplysninger er null verd. All informasjon som lagres vil kunne havne i gale hender, det være seg på grunn av tekniske feil som i denne saken, eller på grunn av menneskelige feil eller utro tjenere. Det er usedvanlig viktig at folk er klar over det og ikke lar seg blende av svada-prat fra de som ønsker mer overvåkning og kontroll med norske borgere.

I disse dager så driver myndighetene i samarbeid med teletilbydere å planlegge det praktiske rundt innføringen av datalagringsdirektivet, og det er mildt sagt en uoversiktlig situasjon om hvordan borgernes sikkerhet vil bli ivaretatt. Vi vet at det er teletilbyderne som skal stå ansvarlig for lagringen av overvåkningsmaterialet, og det vil si at det kommer til å være flere titalls forskjellige registere rundt om i Norge. Sjansen for at et eller flere av disse registrene vil ha sikkerhetshull er betydelige, og det samme er at noen av de hundrevis av personer som vil ha tilgang til opplysningene hos de forskjellige tilbyderne kan gjøre alvorlige feil eller rett og slett misbruke informasjonen som er laget.

Høyres tiltro til sikkerhetstiltak, som var sentral i argumentasjonen når de sviktet og støttet opp om Arbeiderpartiets overvåkningssamfunn, fremstår som mer og mer tragikomisk for hver dataskandale som avsløres.  Det hadde vært fint å få avklart om Høyre fortsatt er hellig overbevist om at sensitive opplysninger ikke vil komme på avveie. Vi har tidligere omtalt at Høyres forlik allerede ser ut til å bli uthulet, etter at politiet krever øyeblikkelig tilgang til overvåkningsdata - i motsetning til det Høyre uttalte om domstolskontroll i forkant av utdeling av slikt materiale. Så man kan jo lure på hva som er igjen av kompromisset for Høyres del, for ikke vil sikkerheten leve opp til Høyres høytflyvende fantasier og ikke vil det være under like streng domstolskontroll.

E-tjenesten skriver i sin trusselvurdering at cyberkriminelle er en av de største truslene i samfunnet i dag, og da er det helt uforståelig at man samtidig skal samle inn data om alle borgerne - informasjon som har en enorm verdi for kriminelle grupper. Det fins definitivt ingen sikker måte å implementere og håndtere datalagringsdirektivet.

Speak for Freedom bekjemper overvåkningssamfunnet og vi er opptatt av at folk tar ansvar for sitt eget personvern fra overgrep fra både myndigheter og private aktører. Vi er derfor stolte over å kunne tilby anonyme mobilabonnement gjennom vår organisasjon til våre medlemmer. Det gir deg en helt annen trygghet i at din personlige kommunikasjon ikke risikerer å blir misbrukt eller kommer i gale hender. Sjekk ut vår hjemmeside for mer informasjon og muligheten til å bli medlem.

5 kommentarer:

  1. Hvem er det egentlig som står bak "sikkerheten" hos NAV og Altinn?
    Hvilke produkter er involvert?
    Hvilke selskaper har vært inn med sin "spisskompetanse"

    Det kan jo vise seg et behov for andre å sjekke egne løsninger basert på hvem som har stått for "sikringen".

    Regner med at det er konsulenter og at de ikke har egne ressurser på dette.

    SvarSlett
  2. Er det rart vi som ikke stemmer på Jensemann og co er redde og forbanna?

    Ingenting tas på alvor, ingenting forklares for folket, og alle blir ført bak lyset i flotteste politiske stil.

    Slaver er det vi er, hele befolkningen.

    SvarSlett
  3. Forbannede hippie-blogg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi... det var en meget konstruktiv kommentar.
      Grattulerer.

      Slett
  4. Det med flere 10-talls registre i Norge er ikke sikkert. Teleselskapene vil nok være bevisst på å holde kostnadene nede. Det kan være mye å spare på å ha servere i lavkostland. Kanskje Russland. Eller så har vi Asia, Afrika og Syd-Amerika. La oss tenke oss en systemoperatør med en månedslønn på 500 kroner. Vi får håpe det blir i land hvor det er lite korrupsjon.

    SvarSlett