fredag 30. mars 2012

EU vil forby programvare

EU-kommisjonen vedtok 28.mars sin nye kamp mot cyberkriminalitet, blant annet opprettelse av en felles politisamarbeid underlagt Europol. Men det som ikke har fått like mye oppmerksomhet er at de også ønsker å begynne å forby programvare som kan brukes til nettkriminalitet.

Tanken om å forby programmer som kan brukes til ulovlig aktivitet er ikke ny, det er flere innenfor underholdningsindustrien som har ønsket et forbud både for P2P-fildelingsteknologi og torrent-programmer. Og nå får man altså et ullent vedtak, som ikke konkretiserer på noen måte hvilke programmer som skal forbys i EU, bare generelt prat om "botnets". Det er viktig å slå fast at det ikke er programmer og teknologi som er grunn til kriminalitet, det er resultat av et misbruk som er utført av mennesker som har programmet i sitt eie. Derfor er det å kriminalisere mennesker som jobber med teknologiutvikling og lager dataprogrammer en veldig dårlig ide.

Hvordan det praktisk skal fungere er vanskelig å forstå, teknologiutviklingen ligger alltid i forkant av lovverket. Derfor er det særdeles skremmende at omtalen av forbudet er så difust, for det gir åpning for at myndighetene hele tiden kan slå ned på programvare og så blir rettsprinsippene snudd på hode med at utvikleren må få erklært produktet for lovlig i stede for at politiet må gå til domstolen før de kan stoppe distrubusjon av et produkt. Vi ser også for oss at allerede med første truende brev fra Europol så vil mange utviklere kaste sitt dataprogram av frykt for å bli involvert i en alvorlig politisak. Dermed blir teknologiutviklingen strupt og særlig mindre bedrifter eller enkeltpersoner med gode ideer vil være ekstremt sårbare under et slikt totalitært system.

Det er også god grunn til å frykte at når myndighetene tar kontroll over hva slags produkter det er lov å lage eller eie så vil det være muligheter for å utvide listen over ulovlige programmer etterhvert som de ser seg tjent med det, f.eks til fildelingsprogrammer eller anonymiseringsverktøy for trygg internettsurfing.  En slik utvikling er opplagt totalitær og det bygger på tanken om en total kontroll med menneskers kommunikasjon og virke på internett. Det må være slik at det er aktive kriminelle handlinger som skal straffes, og ikke det å ha utstyr som ved misbruk kan føre til fremtidige kriminelle handlinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar