mandag 26. mars 2012

Sensur på MSN og Facebook

Digi.no melder i dag at MSN sensurerer linker til The Pirate Bay slik at de som bruker deres meldingstjeneste ikke kan dele informasjon seg i mellom. Det er ikke de eneste som hindrer linker til torrentsider, også Facebook nekter sine brukere å linke til fildelingssider. Det åpner opp for å stille spørsmål rundt hvilken rolle slike tjenster har til å sensurere innhold de ikke liker. Private bedrifter har rett til selv å bestemme hvilket produkt de ønsker å tilby sine brukere, men det er likevel grunn til å være kritisk til alle som ønsker å hindre fri informasjonsflyt.

Verken MSN eller Facebook er ansvarlig for innholdet på The Pirate Bay, og innholdet på den siden kan på ingen måte sies å være krenkende mot menneskeverdet eller skadelig for barn - og selvom det ligger kopibeskyttet materiale der, så ligger tilsvarende materiale også på Google eller andre søkemotorer. Terskelen bør være ekstrem høy for sensur, og det er i det hele og store et felt som private bedrifter ikke bør bevege seg inn på. Vi ønsker ikke en verden der frihet til informasjon avgjøres av hvilke nettsider du har tilgang til, og vi vet at presset på å sensurere innhold er økende og da spesielt fra underholdningsindustrien. Alvorlig nok er det at enkelttjenester som MSN velger å sensurere bort innhold de ikke liker, men langt verre er det om nettleverandører også begynner med det samme. The Pirate Bay er allerede blokkert i en rekke land, og da er terskelen alt for lav til å gripe til sensur.

Vi forsvarer ikke ulovlig fildeling, men å bruke sensur som våpen for å få bukt på det er uakseptabelt. Det fins mye fritt og lovlig materiale på torrentsider, og det er en god teknologi for å spre et budskap. Det er både fullt lovlig politisk og religiøst materiale på The Pirate Bay, i tillegg til at det fins historisk materiale som ikke lengere er underlagt kopibeskyttelse. Ved å sensurere et nedsted så hindrer man en rekke lovlige kilder til informasjon, og det kan sammenlignes med at man fengsler uskyldige mennesker av frykt for at noen skyldige skal gå fri. Det passer seg ikke i et fritt samfunn og det er en krenkelse av både de som ikke får tilgang til innholdet og de som ikke får spredt sin informasjon.

Den mest effektive måten for underholdningsindustrien å sikre sine inntekter på er å bruke teknologien til sin fordel,og lage tjenester som er brukervennlige og av høy kvalitet slik at ulovlig fildeling blir mindre attraktivt. Og musikkbransjen er absolutt på riktig vei med streamingtjenester som Spotify og Wimp. Så vi mener det er en langt mer fornuftig retning å gå i i stede for å velge en totalitær løsning.

Så vi håper at MSN snur i denne saken og igjen lar det være opp til brukerne å bestemme hvilken informasjon de kan dele seg i mellom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar