onsdag 14. mars 2012

Et angrep på ytringsfriheten fra Storbritannia

I Storbritannia så har det kommet opp en sak som viser hvor innskrenket ytringsfriheten er blitt i mange vestlige land. Aftenposten skriver om Azhar Ahmed som ble arrestert for å komme med kommentarer på sin facebook-side som var sterkt kritisk, og utvilsomt usmakelige, om falne engelske soldaters handlinger i Afghanistan.

Uttalelser om at man ønsker andre mennesker i helvete og kaller de avskum er uverdige kommentarer om nylig avdøde mennesker, og slike uttalelser vinner ikke mange nye venner. Men det er utvilsomt en politisk uttalelse, Ahmed angriper ikke soldatene som privatpersoner, men at de har stilt opp for det han anser som en okkupasjonsmakt i et fremmed land som dreper kvinner og barn. Uavhengig hva man mener om hans mening og hvordan han har formulert den så er det opplagt beskyttet av ytringsfriheten og ingen skal være redd for å bli fengslet for å bruke sin ytringsfrihet.

Det er de mest sjokkerende og usmakelige kommentarene som trenger beskyttelsen av ytringsfriheten mest, og derfor er det så viktig at Ahmed ikke blir dømt for sine uttalelser. Og krigshandlinger vil alltid frembringe mange følelser, og det er noe absurd over at Storbritannia som blant annet er i Afghanistan for å sikre befolkningen menneskerettigheter ikke skal gi de samme rettighetene til egne borgere. I USA har en religiøs gruppe valgt å protestere ved begravelser til falne soldater fra Irak og Afghanistan - og høyesterett har slått fast at de har rett til å gjøre nettopp dette. Det er en langt mer kontroversiell handling enn det å skrive meldinger på facebook, og utvilsomt langt mer krenkende i forhold til de etterlatte som dermed ikke får avholdt den verdige begravelsen de ønsker seg. Men det viser hvor sterkt ytringsfriheten står, og disse skribleriene er definitivt langt innenfor det som er beskyttet av menneskerettighetene.

Vi mener det er naturlig at nettsider og andre medier selv bestemmer hvilke uttalelser de aksepterer på sin plattform, og vi forstår godt at Facebook velger å slette kommentarene. Men derfra til å straffeforfølge slike meninger er det veldig langt og et meningsforbud er meget alvorlig inngrepen i borgernes frihet. Det er også et lovverk som er umulig å opprettholde, det fins millioner av nettsider med politisk debatter og det fremsettes daglig like sjokkerende meninger og det sier seg selv at det er helt umulig å fengsle alle med kontroversielle meninger. Så dermed blir et slikt lovverk brukt til å statuere eksempler og prøve å skremme andre fra å uttale sine meninger. I tillegg er det vanskelig å se hvor den klare grensen for hva som er straffbare ytringere skal gå, og hvem skal sette seg til dommer over hvilke meninger som er akseptable og ikke?

Vi er for ytringsfrihet, det være seg for de som tegner Muhammed eller de som vil ønske vestlige soldater sendt til helvete. Og så får vi jobbe mot et samfunn som gjør at man ikke svarer på ytringer med voldsbruk eller straffereaksjoner.

1 kommentar:

  1. Dette er intet annet enn skammelig, men det er dessverre ikke første gang de har tatt i bruk lover for å begrensne ytringsfriheten på den øya.

    Faktisk er England et av verdens mest overvåkende og totalitære land (Vel, verdens mest totalitære "demokrati" iallefall).

    Som sagt, demokrati er ikke en garanti for noenting, så på tide at folk slutter å hylle demokratiet for enhver pris, spesielt her til lands. Tross alt, det har kommet lover her til lands som ikke er forenelig med et fritt samfunn også.

    SvarSlett