tirsdag 20. mars 2012

Skremmende fremtid med fingeravtrykk som våpen

Personvernnemnda har overkjørt datatilsynet ved å tillate at dagligvarekjeden Bunnpris får lagre fingeravtrykk ved salg av øl og røyk og dermed har vi gått over en ny terskel som åpner store og bekymringsfulle angrep på personvernet i fremtiden.

Hvert menneske er et unikt individ og det er for at vi har noe som faktisk er helt unikt med hver og en av oss, og det er blant annet fingeravtrykk. Derfor vil alltid et gjennomkontrollert samfunn ønske at vi skal identifisere oss med det som er unikt, som f.eks fingeravtrykk eller DNA. Det er derfor ekstremt sårbart for vanlige folk om man begynner å akseptere kontrollering på bakgrunn av unik data som hver enkelt av oss bærer med oss.

Det fins alltid gode intensjoner i overvåkning, det er avgjørende å ha slike argumenter for å få aksept for overvåkning. Det skremmes med terror, barneporno og i det her tilfelle at mindreårige kan kjøpe øl i butikken. Og det er ikke vanskelig å se for seg argumentasjonen for å utvide bruk av fingeravtrykk i forbindelse med salg av rusmidler. Vi vet at det fins mange som sliter med alkoholmisbruk, og at det fører til vanskelige oppvekstvilkår for barn. Når teknologien uansett er der, at man må bruke fingeravtrykk for å kjøpe seg en six-pack, så burde man vel for barnas skyld også ha en ordning slik at man kan hindre at alkoholiserte foreldre får lett tilgang til rusmidler? Vi vet også at enkelte langer alkohol til mindreårige, og gjennom fingeravtrykk så kan man stoppe deres kriminelle virke. Fingeravtrykk er dermed meget effektivt virkemiddel som kan utvides i lang tid fremover, med de beste intensjoner så klart.

Vi er ikke beroliget over at det i denne omgangen ikke skal lagres personinformasjon som kan misbrukes, det er selve teknologien som vi har et problem med kan brukes for å kontrollere befolkningen. For Bunnpris og andre vil fort merke at deres system ikke er godt nok. Jenta på 17 år låner den eldre søstra sin legitimasjon, velger en stresset fredagsettermidag med kø i kassa for å kjøpe sin pakke med øl - viser opp den falske legitimasjonen og avgir fingeravtrykk. 17åringen kan nå kjøpe øl når som helst uten legitimasjon. For Bunnpris skal jo ikke lagre personopplysninger, så de vil ikke kunne sjekke at de allerede har noen med det navnet som har avgitt fingeravtrykk. Så hva vil skje når hullet blir avdekt? Vil de kaste utstyret sitt i søpla eller vil de gå til personvernnemda og be om utvidet mulighet til å kontrollere at fingeravtrykkene stemmer overens med legitimasjonen de har godkjent? Svaret gir dessverre seg selv.

Det bør innføres lovforbud mot bruk av fingeravtrykk som identifikasjon i annet enn politietterforskningssituasjoner, og inntil det er på plass så vil vi anbefale at man ikke bruker sine forbrukerkroner i butikker som angriper vårt personvern og er en spydspiss for å innføre ny teknologi til å overvåke befolkningen.

6 kommentarer:

  1. Tror du/dere misforstår litt her.
    1) Du viser ikke både legitimasjon og avgir fingeravtrykk. Fingeravtrykket er jo legitimasjonen.
    2) Et fingeravtrykk vil kunne vise om du er 18, så den 17 år gamle jenta får et problem dersom hun benytter seg av det. Da hjelper det ikke om hun har vist frem en legitimasjon som det står hun er 18 år på.

    SvarSlett
  2. Et fingeravtrykk gir ikke noe bevis på alder, jeg kan ikke se hvor gammel du er utfra dine fingeravtrykk.

    Slik vi forstår ordningen så skjer følgende:

    1) Første gang du handler alkohol/røyk så viser du legitimasjon og avlegger et fingeravtrykk

    2) Dermed er du rullert inn i systemet, og vil slippe å bruke legitimasjon fremover - og bare brukeren fingeren som identifikasjon.

    Problemet oppstår når du med falsk/lånt legitimasjon utgir deg for å være 18 år eller eldre, og dermed blir rullert inn i databasen til Bunnpris. Mens du i dag må vise leg hver gang du skal kjøpe øl/røyk, så vil du med Bunnpris-løsningen gjøre det en gang å slippe å gjøre det senere. Så det gjør at det blir betydelig enklere for ungdom å sikre seg tilgang til rusmidler.

    Derfor vil det måtte bli slik, om de da ikke fjerner hele ordningen, at fingeravtrykk knyttes opp mot navn/personnummer for tette hullet i systemet som kan misbrukes.

    SvarSlett
  3. Nå er det ikke avgjørende hvordan DERE ser ordningen, men hvordan den rent faktisk er. Du henviser til en side og det står det ingenting om det du sier. Før dere tolker i det vide og det brede bør dere vite hva systemet faktisk går ut på og dermed dokumentere det.

    Du motsier det selv når du sier "problemet oppstår ved falsk legitimasjon". Dersom det er tilfellet at legitimasjon og scan skal korrespondere første gangen (noe det ikke står noe om noen plass og jeg dermed ikke tror på foreløpig) vil manglende korrespondanse vise at du ikke er 18.


    Jeg stoler med på Personvernnemda enn dere hva gjelder informasjon om systemet. Beklager.

    SvarSlett
  4. Vår beskrivelse er helt korrekt og det er ikke noen uenighet om fakta. Fra VG sin artikkel:

    "Selve registreringen skjer ved at kundene første gang legitimerer seg og legger inn fødselsdato og fingeravtrykk."

    link: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10079499

    Så om du viser falsk legitimasjon som viser at du er 19 år når du egentlig er 16 år så vil du i Bunnpris sin fingeravtrykksdatabase stå som 19 år og gammel nok til å kjøpe røyk - og du vil ikke trenge å legitimere deg ved fremtidige kjøp.

    SvarSlett
  5. I motsetning til deg Liv Marit så har SFFN kommet med en tolkning som er basert på hvordan systemet er beskrevet. Tolkningen er vel i det store og hele lik hvordan systemet er beskrevet å fungere så eksempelet med bruk av falsk leg og bli rullet inn i systemet som eldre en faktisk alder er gangbart.

    Hvis du hadde tatt deg tid til å lese artikkelen som var på trykk i VG så hadde du fått med deg denne koblingen. At du ikke ser hvor enkelt det er å "lure" dette systemet er skremmende.

    SvarSlett
  6. Advokatfirma Schjødt bekrefter vår fremstilling:

    "Hvis kunden samtykket, ville en ansatt taste inn kundens fødselsdato, innhentet gjennom manuell kontroll av identitetskort. Fingeravtrykket avleses deretter på sensoren, og fingeravtrykket og fødselsdatoen lagres i databasen, Det lagres ingen informasjon om hvem kunden er (navn, fødselsnummer eller lignende). Når kunden kommer tilbake senere, holder det at kunden sveiper fingeravtrykket for at den selvbetjente kassen skal vite at personen som handler er gammel nok til å kjøpe de aktuelle varene. Utenom fødselsdato lagres ingen annen personinformasjon. Fingeravtrykket blir kun benyttet til å undersøke om personen som handler er over 18 år, verifisert gjennom den butikkansattes kontroll ved førstegangsregistrering av kunden."

    Link: http://www.schjodt.no/nyheter-innsikt/nyhetsbrev/personvern-groent-lys-for-innfoering-av-biometrisk-autentisering.aspx

    SvarSlett