onsdag 7. mars 2012

Narkorazzia på Oslo-skoler - Høyre på ville veier

Aftenposten skrev tirsdag om at Oslo Bystyre ønsker å stoppe politiets aggressive narkotikakamp på byens skoler. Det politiet gjør i dag er at de velger ut skoler og klasser og utsetter de for narkotikahunder som jakter etter tilfeldige ungdommer som har rusmidler på seg. Det er et alvorlig angrep på ungdoms rettigheter og prinsippet om at myndighetene skal la borgere være i fred om de ikke har skjellig grunn til mistanke om at det foregår lovbrudd. Derfor er det gledelig at Miljøpartiet De Grønne i Oslo Bystyre tar tak i saken, og vi håper at det vil komme et vedtak som stopper opp politiets rett til å bryte elevenes grunnleggende rett til personvern for å ta noen tilfeldige råtne egg.

Det som er skremmende er at Høyre nok en gang støtter opp om den totalitære staten som skal kunne kontrollere befolkningen når de vil og hvordan de vil. Skolebyråd Torger Ødegård uttalelse om at det er helt uaktuelt å stoppe denne praksisen er provoserende for alle som er opptatt av enkeltindividets rettigheter. Partiet må snart ta et endelig oppgjør om det her spørsmålet, for det er sentralt i hvordan samfunn vi ønsker oss. Vi vet at det er krefter i Høyre som er opptatt av menneskets grunnleggende rett til å få være i fred fra staten, og som mener at det fortsatt skal være slik at myndighetene må ha et grunnlag før de kan bruke maktmidler mot sin egen befolkning. Vi håper at de kreftene vinner frem, og det kan være en god start at bystyrerepresentantene til Høyre nå gjør det klart ovenfor skolebyråden at han må snu og gi også elevene i Oslo-skolen sine grunnleggende rettigheter.

Og så kan det være greit at Erna Solberg avklarer om hun er for at politiet også tar tilfeldige narkotikarazziaer på Stortinget og i representantenes leiligheter, for utfra nyhetene i går kveld om en Høyre representant som er blitt tatt for besittelse av narkotika så er det tydeligvis ikke bare blant skoleelever at det fins mennesker som bryter loven. Vil det være helt uproblematisk for Solberg å åpne sin veske og få sjekket sine lommer i en tilfeldig politiaksjon - eller setter hun som oss andre pris på retten til et privatliv?

1 kommentar:

  1. Det mest tragiske i denne saken er at noen prøver å fremstille det som om dette er frivillig ved å hevde at "elever kan forlate klasserommet før sjekken begynner".

    Det handler om press, det handler om at de som velger å benytte seg av frivilligheten automatisk blir stemplet av resten av klassen som mistenkt, det handler om at politiet kynisk utnytter slike situasjoner og dermed blir de fleste sittende.

    Dessuten, hvor mange 12-16 åringer kjenne sine rettigheter? Og av de, hvor mange har mot nok til å prøve å hevde sine rettigheter i møte med gruppepress, lærer og politiet til stede?

    Det er beklagelig at slikt skjer, og ja, jeg skulle gjerne sett at de hadde begynt med slike sjekker på Stortinget.

    otester. Man venner de til at tilfeldige ransakelser ifra politi er både greit og har hjemmel i loven.

    SvarSlett