torsdag 29. mars 2012

Stortinget nektes å behandle overvåkningslov

Opposisjonen på Stortinget nektes av regjeringen å fremsette forslag, gjennomføre høringer og be om svar fra departementer om hvordan den svenske FRA-loven påvirker sikkerheten og personvernet for norske borgere. Det er særdeles alvorlig at Stortinget skal nektes å følge opp en så viktig sak, som påvirker alle nordmenn. Ca 80 prosent av norsk internett-trafikk går via Sverige, så denne svenske loven har betydelig påvirkning i det norske samfunnet.

Loven er på mange måter langt alvorligere angrep på nordmenns personvern og personlige integritet enn det er for svenskene selv. Det skyldes at behandlingen i riksdagen gjorde at kommunikasjonstrafikk innad i Sverige ikke skulle omfattes av FRA-loven, mens den altså omfatter trafikk over landegrensene.

Det har aldri kommet noen offentlig vurdering fra norske myndigheter på hvordan denne svenske loven påvirker den norske datakommunikasjon, og derfor burde de ta i mot forslaget fra opposisjonen med åpne armer. Argumentasjonen om at norske myndigheter ikke har påvirkning på svensk lov er veldig tynn, Stortinget jobber kontinuerlig med politiske saker hvor deres påvirkningskraft er minimal, og det i saker som har langt mindre betydning for norske borgere enn denne saken.

Og det er heller ikke slik at norske myndigheter er maktesløse i denne saken. De kan trekke Sverige inn for EU-domstolen, og det kan også være et angrep på norsk suverenitet siden FRA-loven gir tillatelse til å overvåke kommunikasjon som har betydning for svensk sikkerhet og utenrikspolitikk. I tillegg så må man se på tekniske og økonomiske virkemidler, f.eks hvordan man kan unngå at så stor andel av trafikken går via svenske servere.

En åpen behandling i Stortinget vil også gi mer oppmerksomhet rundt FRA-loven spesielt og personvern generelt. I dag er det dessverre slik at veldig få vet om FRA-loven og i enda mindre grad at den påvirker norsk kommunikasjonstrafikk. Personvern er avgjørende for hvilken fremtid vi skal forme, og det er et saksfelt som bare vil bli viktigere og viktigere når teknologien blir integrert i alle menneskers daglige liv. Vi kan ikke forstå at Stortinget ikke skal få diskutere denne saken fritt, og er det noe som det er verd å bruke ressurser på så er det nettopp slike store fundamentale spørsmål.

Vi reagerer spesielt sterkt på at det argumenteres med at forslagene fra opposisjonen aldri blir vedtatt, det ene er at det er usedvanlig maktarrogant, og det andre er at det ikke er sikkert at overvåkningsentusiastene i regjeringen får gjennomslag. Det er et stort folkelig engasjement i spørsmål rundt personvern og datalagringsdirektivet viste at både i Sp og Sv er det betydelige krefter som er villige til å stå opp for disse verdiene. Gode forslag som favner bredt politisk kan få flertall i Stortinget, spesielt om det avdekkes hvor stor involvering svenske myndigheter har på norsk internett-trafikk.

Vi håper også at opposisjonen fortsetter å stille spørsmål til regjeringen, det hadde vært meget interessant å høre om norske myndigheter kategorisk kan slå fast at de ikke får opplysninger om norske borgere som svenske myndigheter har fått via sin FRA-overvåkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar