torsdag 8. mars 2012

Facebooks brukervilkår ulovlige

Facebooks rettigheter til dine opplysninger har lenge gitt grunn for bekymring, og nå slår også en tysk rett fast at det er ulovlig i forhold til landets lovverk. Facebook sier i sine brukervilkår at de har rettighetene på alt du laster opp på deres side, så legger du ut egne bilder eller egen musikk på facebook så kan de bruke det slik de ønsker uten at du kan si noe i mot det.

Derfor er det gledelig at tysk rett nå slår fast at Facebooks brukervilkår går utover det de faktisk har lov til å kreve fra sine brukere og at du selv sitter på eierskap til innholdet på din egen side. Det er i utgangspunktet vanskelig å forstå hvorfor Facebook har slike vilkår, men det er en av grunnene til at det er viktig å være avholden med hvilken informasjon man legger ut på det sosiale nettverket. Det er også vanskelig å slette sin facebook-konto, deaktivering går fint - men da blir alt du tidligere har lastet opp på facebook fortsatt på deres servere og da kan de altså bruke den informasjonen til hva de selv måtte ønske. Det bør være enkelt å be om å få slettet kontoen, og dermed også dataene som ligger på Facebook sine servere. Det naturlige ville være at Facebook, når du vil avslutte ditt kundeforhold til siden, gir deg automatisk valget mellom å bare deaktivere kontoen eller slette den permanent og da også all tilhørende data.



Også Facebooks Friend Finder er blitt dømt ulovlig i henhold til tysk lov, det kommer ikke klart frem for brukeren at Facebook kopierer hele adresselisten fra din e-mail, og selvom du ikke legger til de som venner så har altså facebook registrert forbindelsen og vil komme opp med jevnlige spørsmål om dere ikke skal bli venner. De kan også bruke den infoen til å prøve å rekrutere nye brukere gjennom den informasjonen du gir til de via Friend Finder. Dette vil heldigvis tysk rett nå ha slutt på.

Vi er glade for det fokus som nå er satt på de store private aktørene som tar inn voldsomme mengder informasjon om oss alle, og hvordan deres holdning er å hente inn så mye kunnskap om brukerne som mulig uten tanke på folks integritet og personvern. Det er viktig med et lovverk som forsvarer brukerne mot vilkår som opplagt går utover rimelighetens grenser, og selvom man trykker ok på brukervilkårene så er ikke det nok til at tilbyder av en tjeneste kan ta seg til rette. Det er viktig at brukervilkårene er lett å forstå, at det er klare begrensninger i hva de kan kreve innsyn i og om man gir nettsider tilgang til personlige data - som f.eks Facebooks krav om å lese brukernes sms - så skal det skje via en undertegnet fullmakt og ikke et museklikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar