lørdag 10. mars 2012

Angiversamfunnet med og uten App

Digi skrev fredag om at amerikanske delstatsmyndigheter i West Virginia har laget en angiver-app der man med et par klikk kan sende inn varsel om alt fra mistanke om terrorisme til tagging på vegger. En glimrende løsning når vi ser noe vi ikke liker, men ikke syns det er verdt vår tid å kontakte politiet på standardmåten.

Det gir uante muligheter til å få borgere til å spionere og mistenke hverandre - for hva vet jeg egentlig om utlendingen som bor borti i gangen, han har faktisk litt mullah skjegg, så tryggeste er nok å snike meg til et bilde av han og sende inn.

Vi skrev i forrige uke om den norske regjeringens angiverløsning, der man skal melde fra om mennesker er radikalisert eller står i fare for å bli det. Selvom denne amerikanske løsningen er mer moderne enn angivernettstedet til regjeringen så er tankesettet likt. Det handler om at mennesker skal mistenke hverandre, og gjøre terskelen lavere for å ytre sine mistanker til myndighetene. Og da er spørsmålet om det er et slikt samfunn vi ønsker oss?

Svaret er utvilsomt nei, et samfunn er avhengig av tillitsbånd både mellom borgerne, og mellom borgere og stat. Der kommer retten til privatliv inn, retten til å kunne mene og tro hva du vil, retten til vite hvem din anklager er og beskyttelse mot overvåkning. Overvåkning er overvåkning uavhengig om det er en som er ansatt av myndighetene eller om det er naboen din som overvåker deg. Både delststatsmyndighetene i USA og regjeringen i Norge bør tenke seg om på nytt, for det å sette borgere opp mot hverandre og oppmuntre mennesker til å mistro hverandre kan gi uante konsekvenser og skape et samfunn ingen egentlig ønsker seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar