lørdag 17. mars 2012

Gruppesøksmål mot informasjonstyveri på Apps

13 personer fra Texas har valgt å saksøke en rekke selskaper som følge av deres mobil App'er har stjålet brukerinformasjon som deres telefonbok uten tilltatelse. Blant de som er saksøkt er Facebook, Appel og Twitter. Det har tidligere kommet frem at Facebook kan lese dine SMS og at både I-Phones og androide telefoner kan stjele bildene du har knipset.

Det er utvilsomt at det har vært en utstrakt misbruk av deres kunders tillit og en manglende respekt for menneskers personlige rom og integritet. Det er ingen grunn til at disse App'ene skal hente inn slike store mengder informasjon, og derfor er det bra å få testet i retten lovligheten av slike rettigheter de har tatt seg.

Det er viktig at media, og enkelt individer med faglig kunnskap på området fortsetter å holde fokus på de store multinasjonale selskapene, og dermed presser de til å ta personvernhensyn. Tilliten til bransjen blir veldig tynnslitt dess flere slike saker som dette kommer opp, men samtidig vet vi at avsløringene fører til at tjenestene på sikt blir tryggere å bruke.

Utfordringen når det gjelder søksmål er både at den teknologiske utviklingen hele tiden ligger langt i forkant av lovverket, og domstolens fagkunnskaper kan også være mangelfulle. I tillegg så er de økonomiske musklene så veldig store hos disse selskapene som omsetter for milliarder av dollar i forhold til oss forbrukere. Derfor er gruppesøksmål en bra måte å i det minste jevne ut oddsen litt. Det som også er problematisk er at rettsprosesser tar tid, og selvom de blir dømt så kan det ha vært lønnsomt for selskapene siden erstatningen ikke står i forhold til inntekten de har hatt på produktene - og siden utviklingen går så fort er det stor sjanse for at de aktuelle produktene ikke lengere er på markedet når dommen faller. Så det er viktig at man i tillegg til søksmål også har et samfunnspress på dem til å gjøre endringer fort som sikrer brukernes personvern.

Vi ønsker de 13 amerikanerne lykke til med søksmålet og vil følge saken videre for å se hva konklusjonen blir. Og det er mulig å vinne frem, noe som vi nylig fikk et eksempel for i Tyskland der Facebook sine vilkår ble erklært ulovlige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar