torsdag 15. mars 2012

Spørsmål om forsvunnede dommerforsikringer

Litt under overflaten så har det foregått en debatt rundt forsvunnede dommerforsikringer. Dommerforsikring er et dokument en dommer underskriver når han tiltrer sitt embete og der forsikrer dommeren å samvittighetsfullt oppfylle sine plikter, og gjør det samvittighetsfullt og uten bindinger.

Det er et viktig dokument som gir trygghet for at man får en rettferdig og uhildet behandling i norsk rett. Og derfor er det kritikkverdig at en stor andel av disse dommerforsikringene er forsvunnet og man har ikke fått et godt svar på hvorfor det er tilfelle. På spørsmål fra Per Sandberg (Frp), rundt de manglende dommerforsikringene, så svarer justisminister Grete Faremo at man ikke har arkivert dommerforsikringer for 150 dommere. Om alle disse dommerne har avgitt dommerforsikringer gis intet svar på og justisministeren gir heller ikke et inntrykk av å ønske å ta grep slik at disse dommerne i det minste avlegger en ny dommerforsikring. Det er helt avgjørende at disse dommerne nå blir bedt om å avgi dommerforsikring slik at alle som faktisk har et dommerembete har papirene i orden.

Det er også veldig merkelig at et så stort antall dokumenter har forsvunnet, justisministeren forklarer i sitt svar om hvordan lagringsrutinene har endret seg opp gjennom årene - men går ikke inn på hvem som er ansvarlig for at papirene har blitt borte. Siden lagringsansvaret har vært delegert lokalt så er det forunderlig at så mange dommerforsikringer har forsvunnet. Vi har derfor endel spørsmål som kan sette et lys på denne merkverdige saken.

Har dokumentene forsvunnet fra en eller flere uavhengige kilder?

Har det vært en gjennomgang som prøver å forklare hvordan offentlige dokumenter bare kan forsvinne fra jordens overflate? Det er avgjørende for rettsikkerheten at man kan føle seg trygg på at dokumenter arkiveres på en forsvarlig måte, og en slik gjennomgang vil jo sikre at ikke andre viktige dokumenter også plutselig blir borte.

Er det et konkret tidsrom eller geografisk område hvor dommerforsikringene har blitt borte?

Hvilken dokumentasjon har man på at dommerforsikringene faktisk har blitt innlevert - kan det tenkes at det har vært en ukultur der dommere ikke har undertegnet sin dommerforsikring?

Vi håper at Per Sandberg fortsetter å forfølge saken og at også andre på Stortinget vier dette spørsmålet interesse. Svaret fra justisministeren har bare ført til flere spørsmål, og i tillegg er det veldig spesielt at ikke justisministeren gjør det klart at dommere som ikke har dommerforsikring må levere inn en ny forsikring før de kan fortsette i sitt virke. Vi kan ikke leve med at dommere ikke følger de lover de er satt til å håndheve, derfor må det ryddes opp i dette øyeblikkelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar