torsdag 15. mars 2012

Google med tette bånd til amerikanske myndigheter


Det er et tett samarbeid mellom amerikanske myndigheter og de største nettsidene I verden. Aftenposten skrev i forrige uke om at amerikanske sikkerhetsmyndigheter overvåker Twitter og Facebook, og nå tettes båndene mellom Google og Pentagon også.

Regina Dugan som har vært ledende i etterretningsarbeid hos Pentagon skifter nå beite og tar seg jobb i Google. Det i seg selv er ikke spesielt oppsiktsvekkende, men når man ser hvordan kontaktnettet mellom verdens største søkemotor og amerikanske myndigheter har blitt vevd sammen de siste årene så er faresignalene tydelige.


I fjor så fikk amerikanske myndigheter i hemmelighet tilgang til data for Wikileaks støttespillere, blant annet IP-adresser til Gmail-kontoer – ikke bare IP brukt ved innlogging, men også IP for de som sendte eller mottok eposter fra de aktuelle kontoene. Og opplysningene var datert helt tilbake til 2009.

I første halvår 2011 så ble informasjon om over 11.000 brukere gitt av Google til amerikanske myndigheter. For Norge så var det ingen slike tilfeller. Google er selvsagt pålagt å gi informasjon ved dom, men forskjellen fra andre tjenester er at de lagrer store mengder data som dermed kan bli brukt mot deres brukere. Og når amerikanske myndigheter har så lett tilgang til denne informasjonen så er det bekymringsfullt utfra demokrati og personvernståsted, som Wikileaks-saken viser til fulle.

Vi har tidligere skrevet om at Google har nektet å følge oppfordring fra europeiske datatilsyn, og har innført nye brukervilkår som mest sannsynlig er i strid med EUs regelverk. Så det kan virke som Google er veldig selektive når det gjelder hvilke myndighetsorganer de hører på, de som er opptatt av å sikre borgeres personvern og personlige integritet står tydeligvis ikke i like høy kurs som amerikanske etteretningsmyndigheter.

Vi har anbefalt alternativ søkemotor til Google, DuckDuckGo som er en helt anonym tjeneste som ikke lagrer hva du søker etter.  Og de har opplevd en kraftig økning i sin trafikk de siste månedene – noe som viser at folk begynner å ta på alvor deres eget personvern.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar