mandag 5. mars 2012

Retroshare - fremtidens fildeling?

Hittil i 2012 så er angrepene på den frie kommunikasjon på nettet økt, og det er dessverre ingen grunn til å tro at det vil endre seg med det første. Amerikanske myndigheters nedstengelse av Megaupload var sjokkerende, det største nettstedet for fildeling ble stengt for at underholdningsindustrien i USA mente at for mye av innholdet der var piratvirksomhet. Det er veldig bekymringsfullt at myndighetene skal stenger ned et helt domene pga at noen misbruker deres tjeneste. Det har gjort at flere andre lignende fildelingssider har kastet inn kortene og det er bekymringsfullt siden det innskrenker muligheten til å spre helt lovlig informasjon.

Vi vet også at flere og flere land bruker DNS-sperring for å hindre brukere å besøke sider som f.eks thepiratebay - og også norske myndigheter driver med denne type sperring, men foreløpig så omfatter det ikke filnedlastningssider.

Heldigvis så er teknologiutviklingen overlegen de som prøver å hindre fri informasjonsfly på nettet, og en slik ny løsning kommer Retroshare med. Dette Open Source programmet gir mulighet til kryptert filoverføring og i motsetning til sider som Megaupload der filene blir opplastet til en til en server som er åpent tilgjengelig for hele verden så bestemmer du selv hvem som skal ha tilgang og filene vil ikke være synlig for andre enn de du gir tilgang til. I tillegg har man en sosial media plattform som gjør at man lett kan bygge seg opp et nettverk med personer/grupper man ønsker å følge. Og tjenesten er anonym slik at du ikke trenger å registrere deg eller gi fra deg personlig informasjon. Og programmet er helt gratis.

Det frie internett vil bevares gjennom teknologisk nyutvikling slik som retroshare, samt et stort folkelig engasjement mot sensur og myndighetskontroll av vår kommunikasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar